Retour à la page d'accueil de Road Academy

Rijbewijs vrachtwagen zonder vakbekwaammheid

In het kader waarin het transporteren van goederen niet beroepsmatig is (vervoer van paarden, tuinbedrijf voor het transporteren van eigen gereedschap, …) is het mogelijk om het vrachtwagenrijbewijs te halen zonder vakbekwaamheid. Road Academy biedt een volledige en kwalitatieve begeleiding aan in Brussel met theorie-en praktijklessen dankzij haar gebrevetteerde en erkende rijinstructeurs.

Men kan starten met de theorielessen voor het rijbewijs C vanaf de leeftijd van 17 jaar en 9 maanden

Om met de theorielessen voor het vrachtwagenrijbewijs te mogen aanvangen, moet de kandidaat 17 jaar en 9 maanden oud zijn. Road Academy biedt minstens 6 uur theorie aan in haar opleidingscentra in Brussel. Wanneer de theorieopleiding is afgerond, moet men tijdens het examen 41 van de 50 antwoorden juist beantwoorden via multiple choice. Deze vragen betreffen de wegcode en de verkeersveiligheid.

Verplichte medische keuring (in alle gevallen)

Om te slagen voor de medische keuring moet men een medisch onderzoek ondergaan bij een door de staat erkend medisch centrum. Voor het Brusselse kunt u bellen naar het nummer 02 511 06 86 (Oude Graanmarktstraat 10 te 1000 Brussel), of naar het nummer 02 263 08 70 (Keizer Karellaan 584 te 1082 Brussel) om de documenten aan te vragen en een afspraak te maken.

Deze medische keuring is 5 jaar geldig.

Praktijkexamen : twee rijbewijzen mogelijk afhankelijk van de leeftijd van de bestuurder

Vanaf de leeftijd van 17 jaar en negen maanden mag de kandidaat vrachtwagenchauffeur aanvangen met de opleiding om een vrachtwagen te besturen en de manoeuvres uit te voeren (rijbewijs C). De kandidaat-chauffeur moet hiervoor ten minste 8 uur praktijkles volgen in een erkende autorijschool. Road-Academy biedt tevens de mogelijkheid vrij te oefenen in haar vrachtwagensimulator, om zoveel mogelijk ervaring op te doen.

Wanneer de kandidaat de opleiding heeft afgerond en minstens 18 jaar oud is, mag hij het praktijkexamen afleggen, dat bestaat uit het correct uitvoeren van 4 manoeuvres en dertig minuten rijden op de openbare weg.

Let wel : er zijn twee mogelijkheden bij het slagen van het praktijkexamen :
◾De bestuurder is 18 jaar oud : in dit geval krijgt hij het rijbewijs C1. Dat houdt in dat de bestuurder tot de leeftijd van 21 jaar slechts een voertuig mag besturen waarvan de toegelaten massa de 7500 kg niet overschrijdt. Eens de leeftijd van 21 jaar bereikt, kan hij zijn rijbewijs C1 omwisselen voor een rijbewijs C.
◾De bestuurder is 21 jaar bij het behalen van zijn praktijkexamen : in dit geval krijgt hij direct het vrachtwagenrijbewijs C, waarmee hij alle types van vrachtwagens mag besturen (eveneens die waarvan de toegelaten massa de 7500 kg overschrijdt).

Heeft u meer inlichtingen nodig ? Contacteer ons !