Retour à la page d'accueil de Road Academy

Rijbewijs vrachtwagen met vakbekwaamheid

Chauffeurs die beroepsmatig goederen wensen te vervoeren (transporteur, internationaal vrachtwagenchauffeur, …) moeten verplicht in het bezit zijn van een vrachtwagenrijbewijs met vakbekwaamheidRoad Academy is een erkende gespecialiseerde rijschool in het Brusselse en begeleidt toekomstige beroepschauffeurs voor het behalen van hun rijbewijs. De opleiding bestaat uit theorielessen en praktijk onder andere op een vrachtwagensimulator, waardoor de bestuurders efficiënt worden voorbereidt op hun uiteindelijke examen.

Het theorie-examen voor het rijbewijs C met vakbekwaamheid bestaat uit multiple choice vragenlijsten en mondelinge vragen

Voor het behalen van het rijbewijs C met vakbekwaamheid moet men ten minste 18 jaar oud zijn bij aanvang van de theorielessen. Deze bestaan uit 20 uur les in één van de opleidingscentra van Road Academy waarvan 8 uur zijn voorbehouden voor de wegcode en de mechaniek, en 12 uur voor de vakbekwaamheid. De lessen bereiden de kandidaten goed voor, voor het behalen van het theorie-examen dat bestaat uit drie delen.

Het eerste deel bestaat uit twee vragenlijsten met 50 multiple choice vragen over de kennis van de wegcode en de verkeersveiligheid. De kandidaat moet op beide vragenlijsten een resultaat behalen van 41 juiste antwoorden op 50.

Vervolgens krijgt de kandidaat acht keer vijf reële verkeerssituaties waarop moet worden geantwoord met multiple choice. De kandidaat moet hier minstens 64 op 80 behalen.

Het laatste onderdeel van het theorie-examen bestaat uit het beantwoorden van mondelinge vragen. Hier moet de toekomstige vrachtwagenchauffeur een score behalen van 8 goede antwoorden op 10 vragen.

Verplichte medische keuring (in alle gevallen)

Om te slagen voor de medische keuring moet men een medisch onderzoek ondergaan bij een door de staat erkend medisch centrum. Voor het Brusselse kunt u bellen naar het nummer 02 511 06 86 (Oude Graanmarktstraat 10 te 1000 Brussel), of naar het nummer 02 263 08 70 (Keizer Karellaan 584 te 1082 Brussel) om de documenten aan te vragen en een afspraak te maken.

Deze medische keuring is 5 jaar geldig.

De praktijklessen voor het rijden met een vrachtwagen mogen aanvangen vóór het behalen van het theorie-examen

Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan een kandidaat voor het rijbewijs C met vakbekwaamheid aanvangen met de praktijklessen. Zelfs vóór het behalen van het theorie-examen. De minimaal 8 uur rijden met een vrachtwagen worden gegeven door gebrevetteerde rijinstructeurs. Eens het theorie-examen is behaald, mag de kandidaat het praktijkexamen afleggen. Dit bestaat uit drie etappes:

  • Dertig minuten manoeuvres rijden op een privéterrein ;
  • 60 minuten rijden voor het behalen van de vakbekwaamheid
  • 90 minuten rijden op de openbare weg.


Wanneer beide examens met vrucht zijn afgelegd (theorie en praktijk), krijgt de kandidaat een rijbewijs C met vakbekwaamheid.

Heeft u meer inlichtingen nodig ? Contacteer ons !