Retour à la page d'accueil de Road Academy

Rijbewijs aanhangwagen (+750kg) (BE)

Om met een wagen een aanhangwagen te mogen trekken, bestaan er verschillende reglementeringen. Indien het gewicht van de aanhangwagen minder dan 750 kg bedraagt en de M.T.M. van de wagen plus aanhangwagen minder is dan 3.500 kg, volstaat het gewone rijbewijs B.

In het andere geval, heeft men een rijbewijs B96 of een rijbewijs BE nodig. Road-Academy geeft hiervoor rijlessen.

Twee mogelijke rijbewijzen in functie van het gewicht van de aanhanger

Allereerst is het belangrijk te weten dat men geen theorie-examen hoeft af te leggen indien men al houder is van een rijbewijs B.

Er bestaan twee typen rijbewijs voor het trekken van een aanhanger van meer dan 750 kg met de wagen :

  • Het rijbewijs B+96 voor een M.T.M. tussen 3.500 en 4.000 kg. Dit rijbewijs volstaat wanneer het trekkend voertuig behoort tot de categorie B en het maximaal toegelaten gewicht van de aanhangwagen minder is dan 750 kg, waarbij wagen en aanhangwagen samen tussen de 3.500 en 4.000 kg wegen.
  • Het rijbewijs B+E wanneer wagen + aanhanger de 4.000 kg overschrijden. Wanneer de M.T.M. van de wagen plus zijn aanhanger tussen de 4.000 en de 12.000 kg wegen, heeft men het rijbewijs B+E nodig.

Wanneer het geheel de 12.000 kg overschrijdt, heeft men verplicht een vrachtwagenrijbewijs + aanhanger nodig, het rijbewijs C1+E.

Een praktijkexamen met manoeuvres op een oefenterrein en rijden op de openbare weg

Om het rijbewijs B+96 of B+E te behalen, moet de kandidaat ten minste 18 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs B.

Wanneer men aan deze voorwaarden voldoet, biedt Road-Academy een opleiding aan van 8 uur rijden en manoeuvres uitvoeren. Het is natuurlijk altijd mogelijk meer lesuren te volgen. Om het praktijkexamen voor het rijden met een wagen met aanhanger met succes af te leggen, moet men tijdens het examen manoeuvres op een oefenterrein afleggen en rijden op de openbare weg.

PS : Houders van een rijbewijs B verkregen vóór 01/01/1989 zijn vrijgesteld van het behalen van het rijbewijs B+E.

Heeft u meer inlichtingen nodig ? Contacteer ons !